Schoorsteenpijp gebouwd in 1936

Schoorsteenpijp 1936

Op 16 januari 1936 bevestigd de N.V. Eerste Hollandse Schoorsteen Steenfabriek vh De Ridder & Co. een opdracht van C.J. Tichelaar (Steen- en draineerbuizenfabriek CERES) voor het bouwen van een schoorsteen van 30 hoog met een inwendige diameter van 1 m. Deze zal de rookgassen af gaan voeren uit een overslaande vlamoven. De schoorsteen wordt gebouwd op een betonnen plaat van 6,80 m doorsnee en 0,8 m dik, niet gefundeerd op palen. De benodigde kiel- en waalstenen worden betrokken van een andere steenfabriek in de buurt. Op 26 en 27 februari is het beton voor de fundering gestort en op 9 maart 1936 wordt begonnen met de bouw. De schoorsteenbouwers Anton Kapfenberger sr. en jr. (vader en zoon) voltooien op 8 april de schoorsteen waarop de naam CERES met gele steen is aangebracht. Voor de werkzaamheden van de bouwers, de ijzeren trekbanden, asdeur en bliksemafleider wordt fl. 910,69 betaald.

#

In 1964 wordt door Henk Dokter onderhoud verricht aan de schoorsteen die op dat moment niet meer in gebruik is. Vanwege de bouwvalligheid van de top wordt het bovenste deel tot en met de C van Ceres afgebroken, waardoor er nu (2015) een pijp staat van 25 m hoog. Tijdens de afbraak van de steenfabriek in 1974 waren alle ijzeren trekbanden van de schoorsteen nog aanwezig. Sindsdien zijn deze banden stuk voor stuk doorgeroest; de laatste in januari 2015.

#

Bouwtekening pijp van 1936

hart

Bijzonderheden:

Het bouwen en repareren van schoorsteenpijpen werd gedaan door mensen zonder hoogtevrees ...... Hier is schoorsteenbouwer Henk Dokter op de traditionele manier aan het werk (niet bij Ceres). #

© 2024 Bert Lanjouw Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.
links